Hvordan drive en suksessfull nettbutikk

Dette blogginnlegget er skrevet i samarbeid med Jesper Hjellen.

Det er vel ingen fasit svar på dette, mange prøver hardt og klarer det, mens andre satser alt de har på en modell som ender opp med fiasko. Der ute er det hundrevis av vlogere og “influencere” som ønsker å fortelle deg om en helt ny og unik sjanse. Hvis du gjør dette KOMMER, du til å tjene masse penger. De viser ofte til salgsperioder hvor penger bare flommer inn, men er det virkelig slik? Er det såpass enkelt å drive en velfungerende og suksessfull nettbutikk? I dette blogginnlegget skal jeg ta med deg inn i min verden, og hvordan det var for meg da jeg lanserte min aller første nettbutikk.

Unikhet

For min del handlet mye av planleggingen om å finne et produkt vi likte, men også et produkt vi kunne gjøre mye med på egen hånd. Jeg har lenge hatt en liten drøm om å starte opp en egen bedrift, og noe av det jeg kunne tenke meg aller mest har alltid vært å starte et eget klesmerke. Da vi fikk denne muligheten i Digital Markedsføringklassen på Høyskolen Kristiania, kunne jeg ikke si nei. Da var det å hoppe ut i det, med hodet først, og satse på det beste. Jeg var fast bestemt på å få lagd min egen kleskolleksjon

Det er her problemene starter. Hvis man prøver seg innenfor klesindustrien, vil man fort merke stor konkurranse. Det er ekstremt mange som prøver på de nøyaktig samme tingene. Derfor er det viktig med unikhet, man trenger å skape noe eget og unikt. Dette kan være veldig vanskelig, og selv om du kan komme langt uten dette, vil jeg tro dette er et av de viktigste delene, om du ønsker å etablere merkevaren din i folks hverdag. For oss handlet det om å finne noe vi syntes var kult, noe vi kunne stå bak, og noe som ikke alle andre gjør. På denne måten skapte vi merkevaren vår “IKON – by AJ”.

Når de fleste hører om dropshipping, og klessalg, er dette i form av en “get rich quick scheme”. Med dette menes det at mange influencere, vlogere og andre personligheter, lover at du skal bli rik så lenge du følger deres trinn. Samtidig er det mange av dem som ønsker at du betaler en viss sum for en bok eller et dokument, som er “veien til suksess”. Andre lover dette, dersom du følger dem, liker et bilde, tagger en venn, etc. Det finnes utallige måter de prøver å lokke deg på, og det er ingen av de som ikke ønsker å tjene mest penger selv. Dette er (dessverre) ikke tilfellet. Mange vil tro at det bare er å publisere noe, betale for litt reklame, og så selger det for flere hundretusen i løpet av en dag. Slik er det absolutt ikke. For de aller fleste der ute krever dette tid, penger og mye jobb. Man må undersøke, prøve og feile, og tilslutt med en god dose flaks, kan du kanskje ende opp med noe bra.

Hentet fra: thesavingscientist.com

I og med at dette er noe som krever mye tid og hardt arbeid, er det derfor viktig at du bruker god tid på å planlegge. Finn et navn, få tak på et design, eller merk deg en vare du vil selge. Undersøk litt av andre som selger samme, eller lignende produkter, slik at du kan letter forstå litt av salgsbildet. Samtidig er det verdt å merke seg de ulike konkurrentene som befinner seg på markedet. For oss for eksempel, er det utallige som driver med dropshipping, fra samme nettside og med samme produkt. Derfor kan det være smart å vurdere konkurransen, før man setter igang med selve planleggingen.

Planlegging

Etter vi fant vårt produkt og lagde vår merkevare, var det på tide for oss å nå ut til designere. Heldig for oss kjente vi en ekstremt talentfull designer, som gjerne ville prøve seg på dette produktet. Det er jo selvfølgelig ikke slik at alle har noen de kjenner som er flink på dette, men det er enkle løsninger på dette. Du har blant annet sider som freelogodesign som kan hjelpe deg med å generere en helt egen logo, helt gratis. Hvis dette ikke appellerer finnes det flere ulike videoer på Youtube, som kan lære deg hvordan du bruker Photoshop og andre redigeringsplattformer, hvor du kan produsere egne designs.

Hentet fra: Avnish Parker

Dette kan selvfølgelig ta mye tid, og da finnes det alltid andre løsninger på problemet. Da kan man ta kontakt med ulike grafiske designere, som kan lage noe for deg. Problemet med dette er at det kan være vanskelig å finne noen som, enten ønsker å ta oppdraget ditt, eller noen som er flinke nok innenfor det du ønsker og så er det ofte veldig dyrt å få noe slikt lagd.

Derfor kan det anbefales å se etter noe lettere. Selvfølgelig må man ikke ha eget design, eller et design som koster masse penger. Det finnes flere bedrifter der ute som kun selger andre sine produkter. Dette er også en god mulighet å ta innen dropshipping. Hvis du for eksempel tar i bruk AliExpress finner du mange som tilbyr dropshipping, av allerede produserte klær.

Når du har funnet din egen vei, er det viktig å begynne å planlegge opp mot en potensiell lansering. Her er det viktig å få alt på plass før du begynner å nærme deg. Du burde ha funnet deg en målgruppe tidlig, slik at du kan kommunisere budskapet ditt ut mot denne målgruppen så tidlig som mulig. Gjerne over ulike sosiale plattformer. Samtidig burde du prøve å sende folk til siden din tidlig, slik at du kan få mange registrerte på nyhetsbrev. Disse potensielle kundene er gull verdt senere. Samtidig burde du ha etablert sosiale plattformer. Slik kan du nå ut til flere folk, og ved hjelp av annonser på Instagram, Facebook og Google ads, kan du åpne en helt ny dør, med helt nye kunder. Ved testing tidlig, er det lettere å finne en optimal målgruppe tidligere.

Det er også viktig å huske på at i Norge, må du i de fleste anledninger registrere dette som en bedrift i en eller annen form. Det finnes flere ulike måter å gjøre det på, dette kan du lese mer om her: skatteetaten.

Lansering

Når du kommer et stykke videre, begynner det å nærme seg tid for lansering av nettbutikken. Her er det viktig å holde tunga rett i munn, og stålsette seg. Her burde annonsene være klare, nyhetsbrev må være klart, og det må være klart på alle sosiale medier plattformene til selskapet. Når du først lanserer, er det viktig å holde trykket oppe. Dette er for å interessere kunder, slik at de selv ønsker å følge med. Betalte annonser kan kun gjøre så, så mye, det inntrykket du gir en person når de trykker inn på en av sidene dine er det viktigste du kan gi.

Vi ønsket å lage en veldig enkel og oversiktlig velkomstside, for å skape et godt første inntrykk. Her kommer du rett inn på hovedsiden, hvor vi har en liten tekst hvor vi forklarer vårt viktigste mål. Samtidig er det lett å navigere seg rundt, og det er ikke alt for mye farger eller popup ads, som mange andre butikker bruker. Dette gjør at kunden kan slappe litt mer av, og føle at dette skjer på deres egne premisser. Gjerne prøv litt forskjellig, test det du liker og se hvordan andre reagerer på ulike utkast.

En annen ting som jeg mener er svært viktig at din bedrift har god kontroll på, er de sosiale plattformene. Det er her mange bedrifter etablerer seg, og det er viktig at du kan tiltrekke deg kunder i ulike kanaler. Instagram er en ypperlig markedsplass. Her er det viktig med kontinuerlig deling av bilder, det kan derfor være viktig med photoshouts av ulike personer, med ulike klær, på lager, slik at du alltid har noe å legge ut. På denne måten tilfredsstiller du kundes behov, for oppdateringer. Dersom en konto er helt stille i en lengre periode, vil dette føre til at folk mister interessen. Det samme gjelder for kanalene Youtube og Facebook, det er her viktig med godt og ofte publisert innhold.

Aftermath

Etter en lansering kan en nettbutikk gå mange veier. Her handler det ofte om en liten dose flaks, for å nå nøyaktig de riktige menneskene for å skape et godt kundenettverk. Hvis det har gått galt, er det viktig at man analyserer de ulike tallene man har fått. Her kan man ta i bruk Google tag manager, Google anaytics eller Google studio data. (Dersom disse høres ukjente ut anbefaler jeg å prøve ut ulike sertifiseringer og kurs, via Googles egne kursordninger.)

Her er det da viktig å analysere de ulike tallene, for å eventuelt se hvor det gikk galt. Det er heller ikke nødvendigvis slik at det var noe spesielt som gikk galt, annet enn at kunder rett og slett ikke var interessert i merkevaren din. Her kan mange stå fast, men det finnes noen hjelpemidler som kan gjøre at dette løser seg. Dette kan for eksempel dreie seg om prisen på produktene. Stille du rett og slett bar for høy pris? Kanskje det å bytte leverandør til noen som kan tilby noe lignende, billigere er løsningen. Her kan det også være slik at du har annonsert til feil type publikum. Alt dette må analyseres og testes om og om igjen. Etterhvert som du bygger opp merkevaren din, vil kjøpene komme etterhvert. (Så lenge produktet er av god kvalitet, og at logo/design er bra nok!)

Etter lansering, så blant annet vi veldig høye tall på trafikk inn til siden. Vi klarte å lokke med oss mange inn til siden, men her stoppet det også opp litt. Konverteringer, er den vanskeligste delen av å drive en nettbutikk. For å også være helt ærlig, så vet jeg ikke hvordan dette skal gjøres selv. Her stopper mitt foreløpig eventyr opp litt, men veien videre ser lys ut. Vi har lagt frem ulike kampanjestrategier for hvordan vi skal klare å skaffe oss et godt kundenettverk. Samtidig mener jeg oppriktig at det å lage en god profil på sosiale medier som Instagram, Snapchat og Youtube er en ekstremt god start. Derfor kommer vi til å fortsette i disse kanalene.

One thought on “Hvordan drive en suksessfull nettbutikk”

  1. Hei Arben! Gratulerer med et godt blogginnlegg om hvordan drive en suksessfull nettbutikk. Du har gode underoverskrifter, og det er gøy å se at du bruker både bilder og video. Masse lykke til videre, og goood sommer! – Emeline

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *