Organisk og betalt søk

Denne uken har vi fått i oppgave om å forklare forskjellen på organisk og betalt søk. De ulike søkeformene mål er å etablere seg høyest mulig opp på søkeresultater på nett. Samtidig skal jeg forklare noen begreper som skal hjelpe til å få en bedre forståelse av hvordan søk på nettet fungerer.

Faglige begreper

Først vil jeg gå inn på noen begreper som gir en enklere forklaring på søkemotorer. Med dette så får vi en mer generell kunnskap rundt søk, før vi tar for oss forskjellene mellom økonomisk og betalt søk.

Hva er SEO? Lær om SEO og hvorfor det er gunstig. - Marketin AS
Bilde er hentet fra: marketin.no

SEO – Søkemotoroptimalisering. Hovedfokuset med søkemotoroptimalisering er å fremstå mer synlig på de ulike søkemotorenes sider. Målet er å være blant de øverste på resultatsiden når noen søker etter ditt produkt. Derfor ønsker flere bedrifter å havne på første siden over søkeresultater, og helst helt øverst på siden.

SEM – Search engine marketing. Her handler det om arbeidet som blir lagt ned for å bli funnet av den ønskede målgruppen. SEM inkluderer SEO, og andre tiltak som PPC (pay per click). Dette er strategisk i form av søkemotoroptimalisering.

PPC – Pay per click. Brukes i annonser hvor man betaler en pris per kunde som trykker seg inn på lenken. Det legges ofte inn et budsjett på forhånd, og reklamen fortsetter fram til budsjettet er møtt. Dette kommer i form av Google ads, Facebook ads, og Instagram reklame etc.

SERP – Search engine results. SERP er resultatsiden du kommer til, som da viser treff basert på søkeordet man skriver inn i søkemotoren. SERP viser i all hovedsak to forskjellige søkeresultater når du for eksempel søker på noe i Google, både organisk og betalt. Når noen søker på noe gjennom en søkemotor så leter dens algoritmer etter søkeresultatene som er mest relevante i forhold til søkeordet du brukte.

Organisk søk

Søkeordet du bruker i søkemotoren blir rangert av organiske søkeresultater etter hvor relevante de er. Resultatene er basert på nettsidene som kommer opp. Dette har ikke noen forbindelse med annonser, og er bare basert på de mest relevante resultatene i forhold til søkeordet ditt. Man kan ikke betale seg til et organisk søkeresultat.

Bilde er hentet fra: relentlesstechnology.com

Det finnes flere ulike kilder til hvordan søkemotorer rangerer søkeresultater. Det går på sikkerhet, hastighet, metatags, mobilvennelighet og innhold. Det å legge ned nok arbeid på søkemotoroptimaliseringen er nødvendig for å kunne oppnå høyest mulig synlighet på søkemotorens nettsider. Her jobbes det med innholdet på nettsiden, samt ulike innstillinger som nettsiden innehar. Det er viktig å påpek at faktorer som sosiale medier, PR og kundeservice er svært viktig for å kunne oppnå gode resultater i søkemotoren. Hvis kunder får en god opplevelse med bedriften så vil det være enklere for Google å dra nettsiden din høyere opp på sine sider. Dette gjør man for å skape en nettsiden som er relevant for den ønskelige målgruppen, slik at kundene ønsker å returnere tilbake til nettsiden Slik øker bedriften trafikken for søkemotoren, og skaffer seg en bedre rangering på søk.

Hvis man har en høy plassering på side 1 på søkemotoren, så skaper dette gjerne større troverdighet til bedriften. Jobben som må gjøres for å komme “foran i køen”, kan være krevende og ta mye tid, men samtidig er det viktig å huske på at dette er en stor konkurranse. Det er stadig en konkurranse for alle å komme øverst på en av disse søkemotorene. Derfor kan det være svært vanskelig å skape god kundeverdi ved å bare benytte seg av organisk søk.

Med andre ord så er det svært høy konkurranse for å være i toppen innenfor organisk søk. Samtidig så er dette en nødvendig faktor for bedrifter som ønsker seg et kundenettverk over nett. Det bedriften gjør er med på å påvirke hvordan rangering den får på de ulike søkemotorer.

Betalt søk

Betalt søk kommer frem som annonser øverst på søkemotorens resultatside. Annonsører har altså betalt for at deres annonse skal komme frem ved søk på forskjellig nøkkelord. Som vist på bilde under så kan det komme på noe så enkelt som at du søker på ordet “jakke”. Betalt søk kan komme i ulike former som, et bilde av et produkt, under shopping-annonser eller nettlink.

Skjermbilde tatt fra: Google.no

Betalt søk fungerer ved at en bedrift velger søkeord som de ønsker at skal skape en synlighet i søkemotoren. Deretter skaper bedriften annonsene som skal dukke opp ved bruk av disse nøkkelordene som er valgt. Annonsen blir betalt i form av hvor mange som klikker seg inn på den. Som tidligere nevnt så vil det være mulig å velge hvor mye penger som skal settes inn i et budsjett, og annonsen vil dermed stoppe når bedriftens budsjettsgrense er nådd.
Denne markedsføringsmetoden gjør det mulig å skape trafikk til nettsiden gjennom disse annonsene.

Rangeringen i søkeresultatene her vil bestemmes basert på betaling og kvalitetspoeng. Her velger man selg hvor mye man ønsker å betale per klikk. Driver du en nettbutikk som tilbyr tilsvarende vare som andre nettbutikker, så vil dette skape en konkurranse om å komme høyest mulig opp på listen. Det vil derfor være viktig å identifisere hvor mye bedriften er villig til å betale, og hvor mye man må betale for å komme øverst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *